szombat, december 10

Olaszországi betlehem, videóval

A párom minden karácsony előtt sóhajtozva segédkezett a fa állításánál. Mindig arról mesélt, hogy náluk sohasem karácsonyfát, hanem BETLEHEMET építettek.
Az egész ebédlőasztal egy óriási karácsonyi maketté változott a kezük alatt minden decemberben.
Dél-Olaszországban nagy hagyománya van a " PRESEPE "-nek . A leghíresebb a nápolyi de a szicíliai se tréfál :-D :-D (gondoljunk csak a szicíliai barokkra).

Ez a szokásos Betlehem ( szentcsalád a barlangban az angyallal a három királlyal és a pásztorokkal) kiterjesztett makett változata.
Igazi művészeti ággá nőtte ki magát, sokaknak egy életre szóló hobbi - élet stílus.
A városban ahonnan a párom származik, volt egy postás aki minden munkanap után a saját preszepéjén dolgozott. Nyáron is építgette a makettjeit , kézzel készített hozzá szinte mindent. Majd karácsonyhoz közeledvén, kinyitotta a városiak számára utcára néző szobájának az ajtaját és megmutatta a nézelődőknek a makettekkel,  mozgó figurákkal teli szobát, amiben természetesen fény és hang effektus volt . Ők  cserébe az ajtó melletti perselybe dobálták pénzadományaikat. Sajnos ez a bácsi már nem él,és a munkásságát a fiai nem folytatták.

Ez évben mi is elkészítettük az első preszepünket, amit le filmeztem. Most még csak ennyi, a figurák elrendezése nem igazán előkelő, de jövőre nagyobb és szebb lesz. Majd csinálok hozzá én is kézzel készült házikókat ;-), hehe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése