szerda, április 26

Sokác csipke ?

Lassan, de biztosan haladok a levendulás terítőmmel. Az alsó csipkének egy horgolt "sokác" csipkét képzeltem el, és el is kezdtem megvalósítani.
(( Itt a minta. )) - saját tervezés

 De ez nem illik a terítőmhöz, így maradok az előző horgolt mintánál :-D.


Nem tudom, hogy gyorsabban vagy lassabban haladok-e vele, mint például egy szokványos filéhorgolással. Ránézésre rusztikusabb, a teli kockák (itt rombuszok , vagy inkább kagylók) tömöttebbek. Szimpatikus és tetszetős technika . Még tesztelem, hogy  a kezemre álljon.

Mi az a sokác csipke ? 

Életemben először itt hallottam róla, és annyira megtetszett ez fajta recehorgolás, hogy gyorsan elkezdtem keresgélni a neten a sokácokról és a csipkéjükről.
Sokác vert csipke.


A sokácok :


 Horvát etnikai csoport. Valószínű, hogy korábbi hazájukat, Boszniát és Hercegovinát a 16–17. sz.-ban hagyták el. Részben az oszmán-törökök telepítették őket katonai meggondolásból, részben maguk menekültek a török elnyomás elől északabbra. Ma Baranyában, Szlavóniában és a Bácskában élnek, római katolikus vallásúak. A mai Magyarországon Baranya megye mohácsi, pécsi, siklósi és Bács-Kiskun megye bajai járásában laknak magyarokkal vegyesen, egyetértésben.

ÓHHHH..Istenem, hogy én mennyire szeretnék kijutni a busójárásra !2 megjegyzés: