hétfő, augusztus 7

Egy könyv, aminek írójától még nem olvastam eddig semmit - 50 könyv 1 év alatt (2017.)

Paul Tremblay - Szellemek ​a fejben - "könyv"


Rövid bevezető :
Vigyázat ,  spoiler veszély !( Ha-ha-ha bocsánat, ez most annyira divatos kifejezés, hogy nem hagyhattam ki)

Egy anyagilag tönkrement amerikai családban a nagyobbik lány megbetegszik. Skizofrénia jelei kezdenek megmutatkozni a viselkedésében. A szülők elkezdik a nővér kezeltetését de semmi javulás nem tapasztalnak nála. A pénzhiány és az elkeseredettség két dolgot szül : az apa a keresztény vallás felé fordul, abból is az extremizmus felé. A családot kiszolgáltatják a média és az egyház hiénáinak, akik egy stábot telepítenek a lakásukba és valóságshow-ban közvetítik a szerencsétlenek mindennapjait. Mindezt a nyolcéves kishúg szemszögéből látjuk, aki sokszor nem érti mi zajlik körülötte. Isteníti a nővérét és fél is tőle, szereti az apját de nem tudja hova tenni az újkeletű vallásosságot, nem beszélve az ördögűzésről vagy az otthonukban élő tévésekről. Érezhetővé válik, hogy a család kezd a vesztébe rohanni...

Alapvetően számomra a jó könyv  :

  • - amit nem tudok letenni
  • nagyon jó - ha az elolvasása után is még sokáig morfondírozok rajta
  • hiper-szuper jó, abszolút kedvenc - ha másodszorra is elolvasom (na ilyen nagyon ritkán van)

Ez a könyv az első két pontnak tett eleget :-D.

Eredetileg horror könyvként kezdtem el, ez volt ugyanis a besorolása. De ez pszicho-thriller, kérem szépen !

Nem mondanám , hogy jaj de nagyon ijesztő lett volna , sőt voltak benne olyan részek ahol kezdett vontatottá válni az egész történet. A blogger ki-ki zökkentett a történet sodrásából és a stílusától falra másztam !! Untam a sok film és könyv utalást. Elcsépeltnek éreztem az ördögűzős jeleneteket és olykor kezdtek irritálni a főszereplő feminista és apautáló kirohanásai ... bár értem , hogy ez kellett a jelleme pontos megrajzolásához.

 Ami tetszett benne : nagyon modern,  mai . Akár társadalom kritikaként is felfogható. Imádtam a befejezést, ami nem várt fordulatot vett. Szeretem benne azt, ahogy a könyv utolsó fejezetéig kétségeim voltak a "bűnös" felől ( és a könyv befejezése után sem vagyok biztos benne, hogy amit Merry elmesélt 100%-ig igaz lett volna :D) A legjobban mégis a gyermekszemszög fogott meg! Nagyon eltalálta az író !

u.i.: Valószínűleg film is készül belőle..talán 2018-ban ??

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése