szerda, szeptember 20

Lasagna házilag - ahogyan Szicíliában tanultam

A szicíliai ragu (és a lasagna is) kicsiben más mint a megszokot bolognai, ezért mind a kettőt leírom.

Recept lejjebb.

Párom meglepett egy  második tésztagéppel, az elsőt már eltörtem :-D. Remélem ez jobban fogja bírni a kiképzést. Sima kis tekerős cucc, ami lasagne / tagliatelle / spaghetti finissimi készítésére alkalmas (magyarán : lebbencs / széles metélt / vékony leves betét tészta :-D)

Amit a képen láttok sima békebeli lasagna (bolognai ragu, sajt, tészta és besamell ) Ezúttal minden házlag volt hozzá gyárta - a sajt kivételével -,  még az alap paradicsom szószt is magam főztem be hozzá, csókolom !
Az íze mennyei volt ! Bekaptuk mint Foxi kutya a legyet :-D.
Bolognai ragu (6 személyre) :
  •     500 gramm darált marhahús
  •     250 gramm darált disznóhús
  •     250 gramm paradicsompüré
  •     50 gramm szárzeller, felkockázva
  •     50 gramm hagyma, felkockázva
  •     50 gramm sárgarépa, felkockázva
  •     só, bors
  •     víz
  •     olívaolaj
+ ((100 gramm fagyasztott zöldborsó)- ha a szicíliai változatot szeretnénk)
+ ((fél pohár vörös bor (elhagyható) -  ha a szicíliai változatot szeretnénk)

A bbesamelmártáshoz:

  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm finom liszt
  • 1 liter tej
  • kevés só,
  • őrölt szerecsendió,
  • bors

A lasagna tésztához:

  • 300 gramm durum liszt
  • 3 tojás
  • 1 ek olívaolaj
  • csipet só

Olívaolajon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a szárzellert és a sárgarépát. Összefonnyasztjuk, majd belekeverjük a darálthúst és együtt pirítjuk még pár percig. Sózzuk borsozzuk és ráöntjük a fél pohár vörösbort, amivel addig kevergetjük míg elillan a bor. Végül felöntjük az egészet a paradicsompürével és egy kis vízzel. Készre főzzük úgy, hogy a zöldborsót a főzés vége felé adjuk hozzá.

Közben elkészítjük a bescamell mártást. Felolvasszuk egy lábasban a vajat (vigyázzunk ne barnuljon meg), majd hozzá keverjük gyorsan a liszetet amiben már elvegyítettük a borsot sót és az őrölt szerecsendiót. Kicsit átforgatjuk, majd folyamatos kevergetés mellett hozáöntjük lassan a tejet. Krémmé főzzük.

Miközben hül a ragu és a besamelmártás, elkészítjük a tésztát. Összegyúrjuk a hozzávalókat (kb. 15 perc folyamatos gyúrás), majd zacskóba csomagolva fél órát pihentetjük. Kinyújtjuk vékonyra a tésztát és lasanga lapokra vágjuk.

A bolognai lasgna összeállítása :
A tepsi alját bekenjük bescamellel, majd egy sor tészta jön. Vastagon bepöttyözzük raguval és besamellel, megszorjuk sajttal (jobb ha mozarella)
letakarjuk egy sor tésztával. Folyamatosan rétegezzük tovább a hozzávalókat előbbiek szerint. Az utolsó réteg mindig bescamelmártás , amire reszelt sajtot szórunk (parmezán).
Készre sütjük forró sütőben.

Szicíliai lasagna ( még kiadósabb)
A raguban bor és zöldborsó is van ( lásd fent). A lasagna összeállítása majdnem ugyanaz, a különbség csak az hogy a sajt után sonka és főtt tojás szeletekkel is megszórják a tésztát. Több helyen láttam, hogy a bescamelmártást a raguval összekeverik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése